понедељак, 7. мај 2018.

Стазама културе и духовности

Излет за ученике од првог до четвртог разреда који похађају часове верске наставе у нашој школи реализован је у суботу 5. 5. 2018. На излет је кренуло 33 ученика са својим учетељицама и вероучитељем. Кренули смо испред школе у седам часова. После трочасовног путовања прво одредиште је био је манастир Каленић. Обишли смо најпре манастирску цркву која је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, а потом и музеј Епархије шумадијске који се налази у оквиру манастирског комплекса. После краћег предаха и окрепљења на манастирском извору кренули смо ка манастиру Денковац. Тамо смо посетили манастирски храм који је посвећен Успењу Пресвете Богородице и направили паузу у порти. Одатле смо се после краћег задржавања упутили ка последњом одредишту манастиру Дивостину, где смо провели диван поподневни сат у порти око манастирске цркве и на извору манстирске воде.

Ученике је кроз манастире провело гостољубиво сестринство и братство поменутих манaстира, упознајући их са бесцен-благом и богатом духовном и културном заоставштином, која је сабрана под сводовима ових значајних манастира.

Надахнути и озарени овим светињама које смо посетили, око 18 часова смо се вратили у Орашац богатији и племенитији за једно незаборавно искуство, искуство сусрета са културом обавијеном у рухо православне духовности.



















































Нема коментара:

Постави коментар